Det skal ikke være et tabu at have angst

Her kan du stille spørgsmål og fortælle om dine erfaringer med alle former for terapi
Besvar
ceciliemt
Indlæg: 4
Tilmeldt: 28 jun 2018 16:17

Det skal ikke være et tabu at have angst

Indlæg af ceciliemt » 07 jul 2018 17:25

Det skønnes, at mellem 350.000-400.000 i Danmark er påvirket af angst. Ikke desto mindre så oplever mange det som et tabu, at skulle fortælle at de har angst. Mange går med frygten for, hvad andre vil tænke om dem. Der kan være flovhed forbundet med angst, og at man ikke ønsker forskelsbehandling.

En af årsagerne til tabuet kan også skyldes, at angst kan virke uforklarlig ift., hvorfor den opstår. Det kan være svært at forstå, hvad der sker med én, og mange bliver overvældet af, hvordan angsten kan tage styringen over én. Desuden så er det ikke alle, som er klar over, at det er angst de oplever - og det gør kun oplevelsen med angst mere ubehagelig.

Når angsten rammer

Hvis man er ramt af angst, kan det føles som et kontroltab over ens krop. Kroppen kan reagere som var den udsat for stor fare, også selvom man ikke er i en farlig situation.

Angst er en følelse, som er indrettet til at give os ekstremt fysisk ubehag. Formålet er, at vi på et splitsekund skal kunne reagere på farer eller trusler. MEN - hjernen kan også tage fejl, og fejlfortolke om du er i fare. Man kan sige, at der sker denne fejlfortolkning når man har angst.

Nogle af symptomerne ved angst kan være:

Hjertebanken

Hyperventilering

Sveden

Svimmelhed

Rysten

Kvælningsfornemmelse

Tanker omkring at flygte fra sin situation

Tankemylder

Angst kan opleves i en lang række situationer, for bestemte objekter og der findes forskellige former for angst. Ved en angstlidelse begynder man at undgå de ting eller situationer, som gør én bange, og som kan udløse angsten. Mange oplever en angst for at få angst - fordi det føles rigtig ubehageligt, og det kan føles som om, at man mister styringen over sin krop.


Mange går selv med deres angst

Mange af de mennesker som rammes af angst, holder angsten for dem selv. Det kan være, at man holder det tilbage for ens nærmeste, ens venner eller ens kollegaer.

Ofte har angstramte svært ved at forstå, hvad der sker med med. Det kan medføre at folk kommer senere i behandling, og senere får den hjælp de kan have brug for. I sidste ende kan det betyde, at angsten bliver værre, end den havde behøvet.


Når man ser angst udefra


En af de erfarne angst psykologer i Aarhus, er Kasper Høgh. Han arbejder bl.a. med musikere, sportsudøvere og generelt performere, som rammes af det, der hedder præstationsangst. Det en angstform, hvor man er bange for at præstere i bestemte situationer. Man kan fx være bange for, om man slår til eller at man fejler.

Udefra set kan det måske være svært at forholde sig til, at angst kan fylde en stor del af livet for en angstramt - og især en angstramt som har en karriere i rampelyset. Ikke desto mindre, så rammer lidelsen alle aldersgrupper og på tværs af køn og erhverv. Lige meget hvem angsten rammer, så kan det opleves ekstremt invaliderende.

Én ting som er helt sikkert er, at man ikke er alene om at have angst.

Besvar