Fokus på mangel af Angst og OCD behandling-

Har du en rigtig god historie om, hvordan du har overvundet angsten i en svær situation eller om noget, der har hjulpet dig rigtig godt eller gjort dig glad. Så kan du skrive det her, så andre kan lade sig inspirere. Dette er med andre ord til glade og positive indlæg.
Besvar
Blippen
Indlæg: 36
Tilmeldt: 09 dec 2007 16:33

Fokus på mangel af Angst og OCD behandling-

Indlæg af Blippen » 05 okt 2008 10:46

Det var så her, jeg savner at se Angstforeningen på banen - lidt mere aggressiv fremfærd i danske medie, for at kæmpe og tale vores sag.


Kilde: http://politiken.dk/indland/article577854.ece

Danskeres tvangstanker koster os en milliard

Det koster store summer, at mange danskere, der er besat af tvangstanker, ikke får behandling.

Af Per Munch
De vasker hænder hele tiden og steriliserer alt omkring sig.

De tjekker låsen flere gange og ordner og arrangerer alting i en uendelighed.

Mindst 100.000 danskere lider under tvangstanker og tvangshandlinger i en sådan grad, at det kan ødelægge deres liv, anslår flere eksperter.

Forringer livskvaliteten
Nye tal fra WHO viser, at tvangstanker – eller Obsessive Compulsive Disorder (OCD) – er den 9. dyreste sygdom regnet i tabt arbejdsfortjeneste og forringet livskvalitet.

Tom Bolwig, professor emeritus ved Rigshospitalets psykiatriske afdeling, mener, at ubehandlet OCD kan koste samfundet op mod 1 milliard kroner om året, heraf 70 procent i tabt arbejdsfortjeneste.

»Danmark er bagud. Vi har et stort underskud af behandlere i sundhedsvæsnet. Det er ringe, at folk ikke kan få hjælp til en virkelig invaliderende sygdom, akkurat som de ville kunne få til for eksempel en operation mod tyktarmskræft. Mennesker med OCD kan blive nødt til at optage lån i huset for få råd til privat behandling hos psykolog og komme til at leve et normalt liv«, siger Tom Bolwig.

Ritualer kan aflæres
Han var den første herhjemme, der i 1994 beskrev OCD i Ugeskrift for Læger. Og han har været med til at oprette en klinik på Rigshospitalet for angst og OCD.

Behandlingen er ofte både medicinsk og psykoterapeutisk krævende. Medicinsk med antidepressionspiller. Psykoterapeutisk med adfærdsterapi, hvor behandleren udfordrer patienten til at lade være med at handle efter sine tvangstanker. For eksempel kan patienten blive bedt om at røre ved jord – uden at måtte vaske hænder lige bagefter.

På den måde kan tanker og ritualer gradvist aflæres.

»Vi har venteliste«
Flaskehalsen er den kognitive terapi, hvor man i dag slet ikke kan dække behovet. Psykolog Nicole Rosenberg leder OCD-klinikken i Århus. Hun anslår, at kun en fjerdedel af de OCD-ramte har kontakt med sundhedssystemet.

»Vi har klinikken i Århus og har lige oprettet to klinikker i Silkeborg og Viborg, så patienterne kan få den adfærdspsykologiske behandling, de har brug for. Men vi har venteliste. På et halvt til et helt år. Så det er klart, at nogen får behov for privatbehandling. Og sådan burde det ikke være. For ikke bare er det dyrt, men det kan også kaste folk ud på et gråt marked af ’voodoo-terapeuter’«, siger hun.

»De lider i stilhed«
Andre steder i landet er det endnu værre, mener Per Hove Thomsen, professor i børne- og ungdomspsykiatri i Risskov.

»Vi har en generel mangel på psykologer og psykiatere med den rigtige uddannelse i kognitiv adfærdsterapi. Flere steder i landet er der ikke adgang til terapien. Og det til trods for dokumenteret effekt. Det skal man gøre opmærksom på over for politikerne«, siger han.

»OCD er den 4. hyppigste psykiatriske diagnose, så det handler om mange mennesker. Som ofte er ressourcepersoner, der kan blive velfungerende«.

Tom Bolwig mener ikke, at hjælpen til de mange OCD-ramte er lige om hjørnet:»Der er desværre ikke nogen hurtig løsning. Vi skal have flere ressourcer til uddannelsen og til at ansætte de uddannede i sygehussektoren«.

Fatale konsekvenser
Hvis ikke der sættes ind, kan konsekvenserne være fatale:

»De er jo ikke psykotiske, så mange kan bevare en upåfaldende adfærd. De lider i stilhed. Ubehandlet vil nogle ende som en slags særlinge, der ikke kan klare en uddannelse eller fungere i et job. Fordi de er optaget af angstfyldte tanker. Uden behandling er der en øget selvmordsrisiko. Og det er jo forfærdeligt, når de med rette hjælp vil kunne komme ud i samfundet og fungere som andre«.

Besvar