Stress sender kvinder på pension - Avis nyt

Har du en rigtig god historie om, hvordan du har overvundet angsten i en svær situation eller om noget, der har hjulpet dig rigtig godt eller gjort dig glad. Så kan du skrive det her, så andre kan lade sig inspirere. Dette er med andre ord til glade og positive indlæg.
Besvar
Blippen
Indlæg: 36
Tilmeldt: 09 dec 2007 16:33

Stress sender kvinder på pension - Avis nyt

Indlæg af Blippen » 26 maj 2008 09:43

I mangel af et forum indeks hvor man kan post nyt fra aviserne - har jeg besluttet af smide den her :wink:


Kilde: http://politiken.dk/erhverv/article513877.ece

Et sammenbrud i køkkenet eller en ustyrlig tudetur på kontoret. Den situation finder stadigt flere kvinder sig selv i.

Nye tal fra PFA Pension viser, at antallet af kvinder, der får udbetalt invalidepension som følge af nedsat arbejdsevne, fordi de er gået ned med stress eller har fået en depression, er vokset eksplosivt de senere år.

I 2007 fik 201 kvindelige PFA-kunder således erstatning efter et længere sygdomsforløb mod 58 i 2003. Til sammenligning var der ’kun’ 91 mænd, der sidste år fik udbetalt pension som følge af en af de psykiatriske folkesygdomme mod 45 i 2003.

Kønsforskel på 10 procent
Der findes ikke nogen samlet opgørelse over, hvor mange der får udbetalt invalidepension, men udviklingen bekræftes af flere andre pensionsselskaber, Politiken har talt med – blandt andre PKA, hvis kundekreds består af 92 procent kvinder, og Danica Pension.

»Vi kan se, at psykiske lidelser – herunder ikke mindst stress – for kvinders vedkommende tegner sig for cirka 25 procent af alle nye erstatninger for tabt erhvervsevne. For mænd er det ’kun’ 15-16 procent«, siger cheføkonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen, til Politiken.

Behandlingen svigter
Hos Center for Psykiatrisk Grundforskning er administrerende overlæge, Raben Rosenberg, overrasket:

»Der burde ikke være nogen stigning. Det er ikke sandsynligt, at der er en reel øget forekomst af angstlidelser og depression. Psykiske lidelser er mindre tabubelagte i dag, og vi bliver tidligere opmærksomme på dem, men stigningen peger på, at behandlingen ikke er målrettet nok«, siger han til Politiken.

Kvinder er mere sindsbevidste
Til gengæld kommer de kønslige forskelle ikke bag på psykiateren.

»Kvinder får dobbelt så hyppigt angstlidelser og depressioner. De er mere opmærksomme på deres indre tilstand, men kvinderne er også mere sårbare over for psykiske belastninger – uanset om det er på jobbet eller derhjemme«, siger Raben Rosenberg.

Netop opmærksomheden på sit eget ve og vel er ifølge speciallæge i psykiatri og medejer af Psykiatrisk Privatklinik, Jesper Karle, uhyre vigtigt, hvis sygdommen skal opdages i tide.

Mænd tyer oftere til flasken
Men samtidig er kvindernes bedre sindsbevidsthed er også en af de væsentligste årsager til, at de er hyppigere repræsenteret i statistikkerne over folk med psykiske lidelser end mændene, mener Jesper Karle.

»Vores patientmateriale støtter snarere, at sygdommene rammer mænd og kvinder lige hyppigt. En forskel kan være, at det er lettere at spore dem hos kvinderne. Mændene går i stedet og gemmer på deres problemer, og i mellemtiden udvikler de så nogle nye som for eksempel et alkoholmisbrug«.

»Derfor kan de let få en anden label på, når de endelig bliver opdaget og får pension«, siger Jesper Karle.


Enjoy

Besvar